Postkantoor

Postzegel!Het lijkt zo simpel. Het postkantoor is er voor het versturen van post. In Spanje is dit het geval. In Nederland helaas niet. Om twee brieven te versturen, waarvoor ik nog geen postzegel had, werd ik door het postkantoor in Leiden verwezen naar de locale sigarenboer. Wat bleek, de post-medewerker kon mij niet de benodigde twee postzegels verkopen.

Mijn oren stonden echt te klapperen van verbazing. Een postkantoor waar je je post niet kan versturen. Misschien is dit een goed voorbeeld van de over-de-top regelzucht in nederland, waarbij voor iedere handeling een vooraf gedefinierde lijst moet worden doorlopen, die alle spontaniteit en flexibiliteit in handelen effectief onmogelijk maakt.

Ik kan het nog steeds niet geloven, maar ik weet wel dat ik blij ben als ik weer in Spanje bij het postkantoor door een mij niet begrijpend personeelslid wordt geholpen alsof ik echt koning-klant ben.

4 reacties op “Postkantoor

 1. Eigenlijk snap ik het niet , het is toch een postkantoor en geen postbus dus eigenlijk is het heel logisch want in een kantoor leg je geen post neer. Als je iets wil versturen moet je dit in een bus stoppen, oke als er nu een postbus op een postkantoor had gestaan dan had je toevallig je post in de bus kunnen stoppen bij het kantoor. Maar de definitie van postkantoor is dat het een kantoor is, net als een fietsstallingskantoor, daar kan je je fiets ook niet stallen, terwijl dit wel kan in de fietsstalling. Dus volgens mij klopt het als een bus dat je je post op in een postbus moet stoppen in plaats van een postkantoor. Volgens mij is er ergens wel een handboek aanwezig waarin de gebruikersinstructie van een postkantoor staat, en is er dus een verschil tussen postbus en postkantoor.

 2. Trouwens, volgens wikipedia is de definitie van een postkantoor:

  “Het Postkantoor is een Nederlandse joint venture van TNT Post en ING. Op het postkantoor worden diensten van TNT Post en de Postbank aangeboden, zoals het verzenden en ontvangen van pakketten, bankzaken, concertkaartjes en het overschrijven van auto’s.” – Bron Wikipedia

  dus inderdaad niet het verzenden van post

  en een postbus

  “Een postbus is een voorziening om postzendingen op te slaan, die door de geadresseerde wordt gehuurd. De bijbehorende dienst van het postbedrijf voorziet de gebruiker van een afsluitbare kast of opslag van grotere hoeveelheden in de daaraan grenzende centrale ruimte. Aan een speciale balie kunnen de apart opgeslagen stukken tijdens kantoortijden worden opgehaald. Vroeger vond dit uitsluitend op het postkantoor plaats, tegenwoordig worden postbussen vaak in daarvoor bedoelde gebouwen (veelal op industrieterreinen) ingericht.” – Bron Wikipedia

  volgens mij klopt het dus

  of dit ons regelzuchte nederland dus goed doet is de vraag !

 3. Hey Adrie ik snap echt dat je van Madrid of Spanje bent gaan houden zeg, want wauw ik hou van Barcelona, ik ga er zeker wonen voor een half jaartje ofzo!!! Ganz toll!! Ik mis de Caca, tapas, siesta etc etc. ECHT!!

  Anyway.. how are you now? ;)

  X eef

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *