SSO Shared nieuws

Leuk, ik ben geïnterviewd voor de shared nieuws. Het maandblad voor de medewerkers van de Shared Service Organisatie. Met op de cover de inleidende tekst “ex ICT-er Adrie Berg vertelt hoe vond hij werken bij SSO vond.”. Hieronder het verhaal (voor de geïnteresseerde).


Interview Adrie Berg
Wat deed Adrie Berg bij E-services van ICT? Adrie werkte van 1 maart 2005 tot 1 april jl. bij SSO. De redactie was benieuwd naar zijn bevindingen bij SSO.

Wat deed je voor SSO?
Adrie: “Na mijn studie informatica aan de Haagse Hogeschool ben ik bij een klein grafisch bedrijf aan de slag gegaan. Ik was er werkzaam als document publisher (red: geautomatiseerd boeken maken). Als document publisher doe je voor klanten de opmaak voor een boek (of cd-rom) voordat het kan worden geproduceerd en uitgegeven. Je staat als het ware tussen de klant en de producent in.
Na drie jaar ben ik overgestapt naar een groter en meer professioneel bedrijf waar ik ongeveer dezelfde werkzaamheden deed als mijn eerste job, maar hier voor grote uitgeverijen, zoals SDU en Wolters-Kluwer. Ook hield ik me hier bezig met de opmaak en bouw van webpagina”.

Na vijf jaar bij dit bedrijf is Adrie er een paar maanden tussenuit geweest. Twee maanden rondreizen door Amerika. Hierna is hij zelf een automatiseringsbedrijf gestart. Adrie: “Dat heb ik overigens gedaan om een pasje te krijgen van de Sligro/Ven groothandel, echt waar! Ik voerde voor de klanten webgerelateerde opdrachten uit en deed het beheer van internet- en internetpagina’s. Via een opdrachtgever kwam ik in contact met het ministerie van Verkeer en Waterstaat waar ik een contract kreeg aangeboden”.

En bij SSO?
Adrie: “De eerste maanden heb ik VenW sites naar nieuwe centrale omgeving omgezet. Daarna kreeg ik een jaarcontract aangeboden om intra- en internetsites te maken Dit contract loopt op 1 april a.s af.
ICT kon met name mijn Tridion ervaring op dit gebied gebruiken. Hiernaast heb ik heb ook applicaties ontwikkeld. Bij ICT schoof ik steeds meer de richting uit van werkzaamheden op het gebied van internetsites. Dat zat in de lijn van mijn carriere. Voordat Adrie bij VenW kwam, deed hij meer ontwerpwerkzaamheden. Adrie: “Deze ervaring kon E-services ook goed gebruiken”.

Wat vinden je collega’s van je?
Adrie: “Dat is een hele moeilijke vraag. Ik denk dat ze mij wel een druk persoon vinden en altijd vrolijk. En behulpzaam door regelmatig koffie te halen. Af en toe ben ik misschien wat vermoeiend, maar wel op een goede manier. Laat ik het zo zeggen, ze konden bijna niet om mij heen. Over het algemeen vonden ze mij wel een prettig collega. Vraagje: vinden de collega’s het jammer dat je weggaat? Adrie: “Ja dat denk ik wel, maar het zal wel een stuk rustiger worden en dat is ook prettig.”.

Wat zijn je ambities?
Adrie: “Het liefst verder met mijn eigen bedrijf. Ik heb een programmeeropdracht voor ESA (European Space Agency) liggen. Kijken of dat wat wordt. Mocht dat niet lukken, dan zoek ik wat anders”.

Hoe vindt je alles geregeld bij SSO?
Adrie: “Hoe alles centraal is geregeld bij heel SSO, daarvan ben ik niet zo goed op de hoogte. Wel weet ik dat waar ik nu werk het SSO-concept een verbetering is ten opzichte van voorheen toen decentrale afdelingen hetzelfde werk deden. Bijvoorbeeld, de diverse VenW websites werden op verschillende plekken met verschillende beheersomgevingen maar ook extern beheerd. Bij E-services worden al deze websites zo veel mogelijk in dezelfde beheersomgeving omgezet en op een centrale plaats beheerd. SSO beheert nu ongeveer 60 VenW websites, 30 intranet- en 30 internetsites. Dit is een grote verbetering, geen versnippering meer. Dat zijn de voordelen van alles centraal houden. Wellicht geldt dit voor een groot deel van SSO”.

Adrie: “Het nadeel van SSO is dat als je dingen wilt regelen je dat niet zo maar direct kan. Bij SSO moet je meerdere je wegen bewandelen om iets voor elkaar te krijgen. Op zich is dit wel begrijpelijk voor de financiele verantwoording. Maar aan de andere kant, bij kleine bedrijfjes gaat alles veel gemakkelijker en kun je sneller inspringen op actualiteiten . Heb je een nieuwe PC nodig, dan ga je deze na toestemming gelijk kopen. Bij SSO kost dit meer tijd en moet de klant wat langer wachten.
Als ik intern iets wil regelen, dan kost dit meer tijd dan ik bij de andere werkgevers gewend was. Maar dat is mijn beleving. Het zal wel inherent zijn aan de grootte van de organisatie”.

Volgens Adrie wordt de kennis die aanwezig is, goed benut. Adrie: “Neem bijvoorbeeld de helpdesk ICT. Als een call met een vraag of probleem binnen komt, dan wordt deze verstuurd naar SSO-medewerkers die verstand van de materie hebben. En wordt daardoor goed en snel opgelost. Dat is goed doorgevoerd. Omdat met richtlijnen wordt gewerkt, weet je van te voren waar je aan toe bent. Dat is het voordeel van de overheid”.

Wat ga je na SSO doen?
Adrie: “Mijn nabije toekomst is nu nog onduidelijk. Ik neem eerst een maandje vakantie. Misschien ga ik daarna drie maanden naar Spanje om Spaans te leren. Als ik terugkom, ga ik de opdracht voor de ESA uitvoeren. En meer werk zoeken voor mijn bedrijf. Kan ik niks vinden, dan heb ik langer vakantie. Ik ben nog jong en heb dus kansen zat”.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *