Spaanse economie

Onzekerheid!In het eerste kwartaal van 2012 moet er 8,9 miljard euro worden bespaard. De regering wil zo het begrotingstekort terugdringen en daarom worden onder meer de salarissen van ambtenaren bevroren en komen er hogere belastingen op inkomen, spaargeld en onroerend goed.

We hebben het gemerkt. Na vijf jaar trouwe dienst wordt je opeens een contract voor een maand aangeboden. Terwijl je eigenlijk na drie jaar al in vaste dienst had moeten zijn. Je salaris ging vorig jaar al omlaag en is nu nog een beetje lager. Ook heb je opeens een paar zaterdagen waarop gewerkt moet worden. Vooruitzichten zijn er niet, want niemand weet wat er gebeuren gaat. Onzekerheid en geruchten alom. Zo gaat het nu met het personeel van de ziekenhuizen in Spanje. De regering moet bezuinigen en daar zijn ze nu goed mee bezig. Maar wat is het gevolg?

Ze kunnen al die contracten niet stopzetten, want dan komen er ontzettend veel werkelozen bij (er is al rond de 20% werkeloosheid), die allemaal recht hebben op een uitkering. Je betaalt de mensen dan wel eens waar iets minder, maar economisch brengen ze opeens niets meer op. Aan de andere kant levert de onzekerheid een directe stop op op grote uitgaven. Die nieuwe auto, daar wachten we nog maar even mee. De Spaanse economie komt langzaam maar zeker tot een halt en zie hem dan maar weer eens op gang te brengen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *