Liter vs. Kilo

Cactus soil!One liter of water weighs exactly one kilo. Simple, but what about a liter of simple soil? Yesterday I bought a bag of cactus soil with a size of 25 liters. Quite a lot, but I have a big cactus. Now the strange part, according to the packaging the 25 liters of dirt weighs only 7.5 kilos.

Strange, because if 25 liters of cactus soil only weighs 7.5 kilos and 25 liters of water weighs exactly 25 kilo, then cactus soil is a lot lighter then water and it should float.

I don’t get it. Maybe it is some kind of marketing trick by Naturado, of I just don’t see the logic. I will send them an email to ask them to clear thing up.

17 thoughts on “Liter vs. Kilo

 1. Heel simpel, de dichtheid van water verschilt van dat van zand. Het is dus zwaarder dan water. Een liter water weegt dus minder dan een liter zand. De regel is dus: 1 liter WATER is gelijk aan 1 kilogram

 2. Hoi Candy,

  Je zegt het zelf. “Een liter water weegt dus minder dan een liter zand.” Hoe kan 25 liter zand dan 7.5 kilo wegen??? In dit geval is dan cactusaaarde blijkbaar veel lichter dan water en dat kan volgens mij niet. Het blijft mij een raadsel.

 3. Ik denk dat je het antwoord zelf idd al geeft. Het heeft met dichtheid te maken. Cactusaarde kan in de juiste hoeveelheid idd blijven drijven op water.

  Wil je nadere toelichting aarzel dan niet om contact op te nemen op bovenvermeld e-mail adres

 4. Het zand neemt het water waarschijnlijk op, en zal dus enorm zwaar worden. Cactusaarde is waarschijnlijk gortdroog.

  Als je het uitstrooit blijft het wel lang drijven…

 5. 25 liter blijft 25 liter, of het nou water is of zand. Het enige verschil kan zijn datgene wat je ziet (van het een heb je meer nodig om 25 liter te krijgen dan het ander). Dikke onzin lijkt mij dus dat 25 liter gelijk staat aan 7,5 kan niet.

 6. Het is heel makkelijk….
  Kilo heeft te maken met gewicht
  Liter heeft te maken met massa….

  Een kg veren is net zo veel als een kg lood.
  Een liter kwik is natuurlijk veel zwaarder dan een liter water….

  Probeer het ‘s uit meet een liter fles/bak en doe er verschillende produkten in… (zand, kiezels, water, stroop, kattengrind) en ga het wegen, dan zie je de verschillen.

  Doe het omgekeerde met een kg (zand, kiezels, water, stroop, kattengrind) en doe dit in een liter fles/bak….

  Toch leuk hè Natuurkunde :)

  Gr.
  Sander

 7. Trouwens…. een liter water is precies een kilo, als het water 4 graden celcius is.

 8. Op die zak gaat het over het ruimtelijke volume, niet het inhoudelijke. Vergelijk het met een baksteen, die je vanbinnen helemaal uitholt (de lucht kant er langs twee zijden doorheen). Het ruimtelijke volume van de steen blijft hetzelfde, als je 100 holle stenen op elkaar stapelt nemen ze evenveel plaats in beslag als 100 niet holle stenen.
  Als ik die stenen nu zo uithol dat ze per ruimtelijk volume minder wegen dan water, zullen ze uiteraard nog steeds zinken. Het zand is dus poreus en laat water door, waardoor het met een (schijnbaar) lagere massa nog steeds zal zinken.

 9. Kijk bijvoorbeeld naar een pak kant en klare slagroom. De inhoud is misschien 200 ml, maar het is maar 50 gram. 1 liter is daarom bijna nooit 1 kg, zelfs in het geval van water niet.

 10. Het is veel simpeler dan mensen denken.
  Liter is een een inhoudsmaat.
  Kilogram is het gewicht.

  1 liter = 1 dm³

  Water heeft zijn grootste dichtheid (999,972 kg/m³ of wel 0.999972 kg/dm³) bij een temperatuur van circa 3,984°C

  Het gewicht van water, als je het in een “doos” zou stoppen van 1 kubieke decimeter (1 dm3) dus 1 liter, is dus bijna 1 kilogram bij 3,984°C

  De dichtheid van tuinaarde is dus heel anders dan dat van water. nl 7,5kg/25dm³ = 0,3kg/dm³ of wel 300kg/m³

  Het verschil is dus gemaakt! En dat mensen dan denken 1 liter is 1 kilo en ik krijg maar 7,5 terwijl ik 25 liter koop…….. Tja……..
  Marketing is een mooie tool om mensen dingen te laten geloven zonder te liegen…

  ik hoop dat je het snapt.

 11. Sander, bedankt! Jij maakt natuurkunde met terugwerkende kracht nog leuk (en vooral begrijpelijk). Ik wil verschillende soorten kattenbakkorrels vergelijken (de prijs dan) en dan heb je het, het ene produkt wordt in kilo’s weergegeven, het andere in liters……
  Zit dus niks anders op dan de doos met daarop het aantal liters te gaan wegen en dan af te zetten tegen de zak met daarop het gewicht in kilo’s.
  Je uitleg was in ieder geval super!

 12. ik denk dat ik maar eens op een personenweegschaal ga staan.
  en daarna met een zak potgrond van 10 liter en kijken wat mijn gewicht dan is.
  daarmee is in elk geval mijn vraag beantwoord, “hoeveel weegt nou een zak met 10 liter potgrond”

 13. Waar heeft u de 25 kg cactus aarde gekocht ik zoek ook grote zakken cactus aarde mag ik het adres van u

 14. Tussen de zandkorrels zit lucht. Als het zand in water komt, wordt de lucht door water verdrongen. Dan kan het zinken. Maar bij inhoudsmaat liter telt de ruimte die de lucht inneemt dus ook mee en dat haalt het gewicht omlaag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *