15M, de nieuwe Spaanse revolutie

15M Protest!Spanje is in protest. Eigenlijk kon het ook niet anders want in het nieuws hoor je hier steeds vaker twee verschillende zaken.

  1. Super winsten en super verliezen voor grote corporaties en directies. De winsten zijn voor de corporaties, de verliezen betaalt de bevolking
  2. Afschaffing van rechten voor de werkende, samen met een enorme werkeloosheid.

Rond de 35% van de Spanjaarden is werkeloos. Er is gewoon geen werk en er is geen uitzicht op verbetering van deze situatie. De mensen zijn het zat en willen verandering. Welke verandering dat exact moet wezen is onduidelijk, maar dat er iets moet veranderen is helder.

Politici en ambtenaren die vaak voor het leven een goed betaalde baan hebben met alle extra’s er netjes bij staan in schril contrast met de loonslaven, met een loon dat gemiddeld drie keer minder is, met steeds minder rechten, meer plichten en minder bescherming van je baan, als er überhaupt al werk is.

De IJslandse bankiers die na veel gesteggel eindelijk in de bak beland zijn is een vaak gehoord verhaal hier. Na jaren van fout op fout stapelen wil men dat de verantwoordelijken voor deze fouten eindelijk eens hierop afgerekend worden. De enorme schuld van het land wordt veroorzaakt door de regering, maar moet opgelost worden door zijn inwoners. De goklust van de banken met hypotheken die uiteindelijk ook betaalt wordt door de bevolking. Het is een onverteerbare situatie die hier in Spanje steeds duidelijker zichtbaar is.

De politiek en de grote corporaties worden vaak genoemd als oorzaak/schuldige van de huidige situatie. In Madrid is het centrale plein Sol al bijna twee weken vol met mensen die hun rustige protest voeren. Niet zo moeilijk, want met een enorme werkeloosheid hebben de meeste niets beters te doen.

De naam die aan het protest is meegegeven is 15M. Dit staat simpelweg voor 15 Mei, de eerste protestdag. Hier in Las Palmas ben ik een paar keer bij de manifestatie langs geweest en wat blijkt, in het begin was het een klein groepje van rond de 50 alternatievelingen, maar de zaak is groeiende. Nu zijn er een dikke 150 personen en de boel ziet er georganiseerd uit. Een hele groep mensen kamperen op het San Telmo plein, met stroomvoorziening, heel veel activiteiten, protest borden, een centraal organisatie punt, een lijst met benodigdheden, en heel veel mensen die eten, drinken en hulp aanbieden.

Hoe dit verder gaat lopen is vooralsnog een raadsel. Het protest is vreedzaam en goed georganiseerd en het lijkt erop dat ze het nog wel een tijdje vol kunnen houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.