Honey Cake, The making of

Honeycake ingredienten!Het is zo ver… ik ben begonnen met de cake productie. Ik heb gekozen voor honey cake nummer 2, want ik heb geen poedersuiker, dus valt cake 1 voorlopig af.

Vooraf waren er een aantal uitdagingen om te overkomen.. zo wist ik in eerste instantie niet wat ‘cinnamon’, ‘soda bicarnona’, en ‘yolks’ was/waren, maar dat is inmiddels opgehelderd.Honeycake deeg!

Stap 1. Deeg

Het maken van de deeg. Op zich geen enkel probleem, behalve dat de deeg gortdroog bleek, en ik had het sterke vermoeden dat het nooit een aan elkaar plakkend geheel zou worden. De oplossing kwam gelukkig snel. Ik was het ei vergeten. Met ei ging het een stuk beter, maar nog steeds niet het optimale resultaat, dus heb ik maar wat extra melk toegevoegd.

Honeycake op de bakplaat!

Stap 2. Bakplaat

Deeg uitrollen op de bakplaat. Dit was makkelijk, alhoewel het met roller waarschijnlijk nog makkelijker geweest zou zijn. Lekker het deeg pletten en op de bakplaat plaatsen. Maar wederom een aandachtspuntje. Het recept zeg duidelijk “5. Bake it.”, maar hoe lang? hoe heet?

Honeycake in de oven!

Stap 3. Oven

De cake zit als platte homp deeg in de over… Na een kwartier begint mijn gehele huis al te geuren naar lekkere verse cake, maar het lijkt me dat zo’n cake toch minimaal 3 kwartier in de oven moet… nog maar ff wachten dus. Ik heb mijn oven ingesteld op 200 graden, en de bakplaat met daarop het platte deeg wordt van boven en van onder lekker verhit.
Nou, na een half uur begon er rook uit de oven te komen, en heb ik m maar uit de hitte gehaald… nog wel goed, maar echt de juiste approach zal mijn oven instelling niet geweest zijn. Later kreeg ik te horen dat een normale cake op 160 graden in de oven moest, dus wellicht had dat een betere temperatuur geweest.

Honeycake creme productie!

Stap 4. Creme

Alhoewel de cake zelf al een bron is van heel veel zoetheid heeft blijkbaar de bedenker van de honey cake gedacht dat het nog zoeter kan.. En daarom moet er ook een crème gemaakt worden voor tussen de plakken cake. De crème bestaat uit heel veel melk, heel veel suiker en wat andere zaken.

Honeycake creme productie!

Stap 5. Creme

Hmmm, als de melk met suiker kookt moet het andere deel melk erbij, en dan blijkt al snel dat zo’n grote hoeveelheid melk eigenlijk niet in mijn pannetje past. Nou ja, hopen dat het nog flink wat indikt dan maar.

Honeycake!

Stap 6. Cake

Inmiddels is de cake klaar, en redelijk afgekoeld. Nu moet alleen die crème nog wat dikker worden, want het is nu nog zodanig dun dat het van de cake zou aflopen. Daarna kan dan de cake worden ingesmeerd met de crème. Dan een dag wachten, snijden en stapelen en klaar!

Honeycake!

Conclusie

Nou, de cake was echt totaal uitgedroogd en de crème was veel te nat. Volgende keer dus iets meer melk voor het deeg gebruiken en de oven een stuk lager op 160 graden. De crème was veel te nat, dus daar dient veeeeeel minder melk in verwerkt te worden. En dan zou het moeten lukken.

5 thoughts on “Honey Cake, The making of

 1. *HAHAHAHA* Die foto van de ingredienten kan zo in zo’n kookpragramma van TV waar te pas en te onpas ingredienten met de merknaam vol in beeld komen! Of word je daadwerkelijk gesponsord door Albert Heijn?!? ;-)

 2. Hier wat tips van twee koks.
  Het beslag wat je hebt gemaakt lijkt op een appeltaartdeeg en is niet dun genoeg. Echte cake beslag is een dikke pasta die van je lepel af valt. Ook hoort een cake lekker luchtig te worden en ook wat omhoog te rijzen.
  Om een goede creme te krijgen kun je beter echte slagroom gebruiken met honing of opgeklopt eiwit van de eiwitten van een paar eieren. Met melk wordt het niks tenzij je een soort allesbinder erbij gooit, maar dat kan je beter niet doen want dat verknalt de smaak.
  begin eens met Muffins. Je kan in de supermarkt een kant en klare bakdoos voor muffins kopen van baukje of een ander merk en dan kan je hele lekkere cakejes maken. Je kunt er als variatie ook nog zelfs andere dingen in gooien zoals stukjes appel of chocolade of honing.
  Verzin het zelf maar.
  Als je nog meer kookvragen hebt dan mail je of bel je maar.
  groeten Pascale en Peter.

 3. Is die laatste foto echt een cake? Lijkt wel een hamburger met sla en extra tomaat en vlees!

 4. Toch had ik het recept goed opgevolgt, maar naar later bleek was ik ook de eerste om dit typisch tjechische recept uit te proberen. Maarja, volgende keer (wellicht met wat hulp van pascale en peet) kan het in ieder geval niet slechter. En verder heeft inderdaad dit ‘cake’ een enkeltje vuilnisbak gekregen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *