Lucid Dream

Een Lucid Dream is een droom waarin je realiseert dat je aan het dromen bent en waarbij je je droom als het ware kan sturen. Je kan bepalen wat je wilt doen in je droom en de enige limiet die er is, is je eigen creativiteit en voorstellingsvermogen.

Ik ben al enige tijd geïnteresseerd in dit fenomeen, maar het is me nog nooit gelukt. Erger nog, ik herinner me mijn dromen nooit en als ik al wat herinner, dan ben ik die herinnering binnen een half uurtje helemaal kwijt.

Maar nu heb ik een handige handleiding gevonden. Een handleiding die me in eerste instantie bijzonder eenvoudig leek, zodat ik sceptisch was over het te verwachten resultaat. De stappen die je moet ondernemen waren erg eenvoudig.

 • Stap 1:
  Je moet beginnen met het proberen te onthouden van je dromen. Als je je droom namelijk niet onthoudt, weet je ook niet of die droom al dan niet Lucid geweest is.

  Om een droom te onthouden kan je het volgende proberen: Neem je, voor het slapen gaan, voor om je droom de volgende ochtend te gaan onthouden. Drink een half glas water en stel je voor dat je de komende ochtend de andere helft van het water opdrinkt, en dat je je dan je droom kan herinneren.

  Je drinkt dus een half glas water vlak voordat je echt gaat slapen. Terwijl je het water drinkt, bedenk je je dat de rest van het water voor morgen is en dat je dan je droom kan herinneren.

  Je gaat dan slapen, en de volgende ochtend drink je de rest van het water. Terwijl je het laatste beetje water drinkt bedenk je je wat je gedroomd had.

  Tot mijn grote verbazing was ik binnen drie dagen in staat om me ´s ochtend een (deel van een) droom te herinneren. Helaas duurde deze herinnering helemaal niet lang. Na een minuut of 5 begonnen mijn herinneringen al te vervagen, en na mezelf te douchen wist ik bijna niets meer van mijn droom. Maar hiervoor is stap 2.

 • Stap 2:
  Schrijf je droom op papier! Dit is de fase waarin ik nu ben. Je schrijft de droom op een papiertje zodra je wakker wordt. Ik heb dit vanochtend geprobeerd en het lukte goed. Direct na mijn wekker pakte ik een papier en schreef ik mijn droom op. Het rare is dat ik hierna de droom wel kon onthouden.
 • Stap 3:
  Probeer een patroon te ontdekken in je dromen. Zijn er zaken die je vaker droomt? Heb je vaak dezelfde droom?
 • Stap 4:
  Als je een patroon hebt ontdekt in je dromen kan je de eerstvolgende keer dat je de droom weer hebt jezelf realiseren dat je droomt. Hierna kan je proberen zelf dingen te veranderen.

Ik ben nu bij stap twee en het gaat best voorspoedig. Goed, waarschijnlijk heb ik nog wat meer training nodig, maar ik heb goede hoop.