Pokino

Pokino (zoals het mij is geleerd) is een Spaans kaartspel. Het is een mix van bingo en poker. Je zet geld in voor ieder spelletje en hierna probeer je meer terug te winnen.

De benodigdheden zijn: 1 Spaans kaartspel, speelkaarten voor iedere speler, 6 (borrel)glazen voor de inzet. Een Spaans kaartspel kent niet de harte, de ruit, de klaver en de schoppen, maar kent de knots, het zwaard, de munt en de beker.

Maak Pokino
Print de tien speelkaarten. Dit zijn tien verschillende kaarten met daarop 25 afbeeldingen van typisch Spaanse kaarten.

Markeer de inzet glazen met de volgende teksten: “POKINO”, “CENTRO”, “4 ESQUINAS”, “POKER”, “ESTAMPA” en “FULL”

Speel Pokino
Geef alle spelers een speelkaart. Iedere speler doet 1 keer de inzet (bv 5 cent) in ieder glas. Dus 5 cent in het glas met label “POKINO”, 5 cent in het glas met label “CENTRO”, 5 cent in het glas met label “4 ESQUINAS” etc. etc. Dit betekend dus dat je vooraf aan ieder spel 6 muntjes aan inzet kwijt bent.

Schud de kaarten en plaats het stapeltje op zijn kop. Pak iedere keer een kaart af en toon deze aan de spelers. Iedereen controleert nu zijn kaart en kijkt of de getrokken kaart ertussen zit. Staat de getrokken kaart op de speelkaart, dan wordt deze gemarkeerd, door er bijvoorbeeld een muntje op te leggen.

Winnen!
Je wint de inhoud van een glas met geld als je bepaalde combinaties hebt van gemarkeerde kaarten. Deze combinaties staan ook onder op de speelkaarten. Als een bepaalde kaartcombinatie is bereikt wint degene met die combinatie de inhoud van het glas met het juiste opschrift. De winnaar dient dat de gewonnen combinatie te roepen. Als er meerdere mensen eenzelfde combinatie hebben, dan wordt de inzet van het glas verdeeld.

Als de “POKINO” valt is het spel ten einde. De inzet in de niet gewonnen glazen blijft gewoon zitten. Combinaties die niet vaak vallen, zoals bijvoorbeeld de “FULL” zorgen dus na een aantal potjes voor een goed gevuld inzet glas.

Pokino - Pokino
POKINO
Een willekeurige horizontale, diagonale of verticale lijn. Nadat iemand de pokino wint is het spel afgelopen, en begint er een nieuw spel. Inzet in de niet gewonnen glazen blijft gewoon zitten.

Pokino - Centro
CENTRO

De kaart in het midden van de speelkaart

Pokino - Esquinas
4 ESQUINAS

De vier hoeken. Dus de kaarten helemaal links boven, recht boven, links onder en rechts onder.

Pokino - Poker
POKER

De 4 kaarten met dezelfde waarde in de eerste rij kaarten.

Pokino - Estampa
ESTAMPA

De combinatie van vier kaarten in een hoek. Dit kunnen de vier kaarten zijn links boven, recht boven, links onder of rechts onder.

Pokino - Full
FULL

De tweede rij kaarten helemaal vol.

Speelkaarten:
Er zijn 10 verschillende speelkaarten, allemaal met verschillende kaartcombinaties er op afgedrukt. Ze zien er als volgt uit:
Pokino - Playcard

Naast de normale speelkaarten (2.5MB) kan je ook keizen voor een zeer hoge resolutie (25MB) versie. Misschien beter als je ze wilt printen.

Vind je pokino een leuk spel, laat dan een reactie achter.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *