Alans eerste wedstrijd

a photo of two soccer players when one player in an orange outfit kicks a burning comet across the field, right into the goalHet is stressen thuis! Thuis heerst er een beladen sfeer. We zijn allemaal enthousiast en dat terwijl de wedstrijd pas ver in de toekomst is. Voor Alan maakt het niet uit. Hij zit met zijn hoofd in de wolken. Zijn lijfje zit vol met adrenaline en hij vliegt bijna door het huis. Hij wil winnen. Iedere avond spelen we voetbal thuis. Ieder bezoek aan het park is nu inclusief een voetbal, en als het park een grasveldje heeft, dan moeten de voetbalschoenen ook mee. Op woensdag is zijn eerste oficiele wedstrijd met ‘Formento’, tegen een ander team uit Las Palmas.

Alex is enorm enthusiast, en dat gevoel is aanstekelijk. We zijn allemaal in juich stemming en we hopen allemaal dat Alan natuurlijk gaat winnen. Ook al wint ie niet, we zullen allemaal achter hem staan. Als ze verliezen is dat natuurlijk zowiezo te verklaren door een slecht veld, een zachte bal, vals spel van de tegenstander, of misschien zelf door het ontbreken van een sterspeler.

AI: Zijn we er al?

A mind inside a fishbowl on top of a mechanical body walking through the sky on top of a cloudSteeds vaker horen we nieuws over artificiele intelligentie, maar waar gaat het nu echt over? Hebben we echt al iets gemaakt dat slim en intelligent is? Nou ja, iets slims is het zeker, maar intelligentie is nog ver te zoeken. Voor een echte intelligentie moeten we waarschijnlijk nog flink wat gedult hebben.

Vroeger hadden we goede zoekmachines. Je voerde een aantal woorden in, en die woorden werden gebruikt om razendsnel in enorme lijsten te zoeken, en de gebruiker kreeg dan een lijstje met sites terug die gerelateerd waren aan de zoekwoorden. Dit proces werd steeds verbeterd door te kijken welke resultaten geklikt werden voor de zoeker. Meer kliks lijkt een beter resultaat te zijn, dus kreeg dat resultaat een iets hogere score.

Nu heeft OpenAI hier een laag aan toegevoegd. Hun tool ChatGPT begrijpt natuurlijke taak, dus je kan gewoon een vraag stellen, en je krijft een ‘gewoon’ antwoord terug. Net zoals wanneer je met iemand praat. Een vraag begrijpen is lastig, want er zijn enorm veel verschillende manieren om hetzelfde te vragen, en soms is een woordje superbelangrijk, of soms juist helemaal niet. De chat ‘engine’ is getrained om te weten wat wel of niet belangrijk is, en dus kan het je vraag min of meer begrijpen. Hierna krijg je geen grote lijst met sites terug, maar je krijgt gewoon netjes een antwoord op je vraag. De AI bewaart niet een enorme lijst met links, maar leest alle paginas, en bewaard de informatie die het vind. Deze informatie wordt gebruikt om antwoord te geven.

Het is een enorme stap voorwaards, maar we zijn er nog lang niet. Taal begrijpen en goed gebruiken is super moeilijk, en dat lijkt nu redelijk goed te werken. Dat is echt super slim, maar het is niet intelligent. Als iets intelligent is, dan komen nieuwsgierigheid, initiaties en ‘iets willen’ al snel om de hoek kijken. Nu is het vooral een hele goede gespreks partner, die ontzettend veel weet, en het goed kan vertellen. Je kan netjes doorvragen, en de antwoorden zijn super goed. Ik was verbaast van het niveau, maar van intelligentie is geen sprake. Het is een extra laag over de oude lijst met links heen, die het allemaal veel makkelijker maakt.

We kunnen het hem/haar ook zelf vragen.

Q: are you really intelligent?
A: As an AI language model, ….
Q: can you repeat the answer in dutch
A: Als een AI-taalmodel heb ik geen bewuste intelligentie zoals mensen dat hebben. Ik ben echter getraind op enorme hoeveelheden gegevens en algoritmen om te reageren op verschillende vragen, dus ik kan een intelligent gesprek simuleren met mensen. Ik kan natuurlijke taal begrijpen en antwoorden genereren op basis van de informatie waarop ik getraind ben. Mijn mogelijkheden zijn beperkt tot wat ik ben getraind en welke algoritmen beschikbaar zijn voor mij.